Λαμπρή η εκδήλωση για την ονοματοδοσία στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων «Χρήστος Παπανικολάου-Σοφία Σακοράφα»

Πήρε το όνομα δύο θρύλων  του Τρικαλινού Στίβου

 

Ήταν ιστορικό χρέος. Της πόλης, του νομού, του Κλασικού Αθλητισμού της χώρας μας.  Πενήντα τέσσερα χρόνια από τότε που ο Χρήστος Παπανικολάου “τινάχτηκε” στα 5,49 μέτρα και 42 από τη μέρα  που η Σοφία Σακοράφα “εκτόξευσε” το ακόντιο στα 74,20 μ.  μπαίνοντας στο πάνθεον των παγκοσμίων ρεκόρ του Στίβου, ήρθε η τιμητική αναγνώριση, με την επιγραφή κι αναφορά  στον τόπο, στο χώρο που ξεκίνησαν όλα…

Το -έστω παρωχημένο πλέον για την εποχή μας και καταπονημένο-  Δημοτικό Στάδιο των Τρικάλων, βάφτηκε, στολίστηκε,  εξωραΐστηκε-όσο ήταν εφικτό προκειμένου  να κρύψει τις πολύχρονες ρυτίδες του- και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης άλλαξε επιγραφή,  φέροντας πλέον τα ονοματεπώνυμα των δύο «ιερών Τοτέμ» και θρύλων του Τρικαλινού Στίβου.

Η εκδήλωση για την Ονοματοδοσία έγινε το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική είσοδο του σταδίου όπου πλέον δεσπόζουν  οι φιγούρες των δύο μεγάλων αθλητών φτιαγμένες αποτυπωμένες σε Γκράφιτι. “Ο Χρήστος Παπανικολάου και η Σοφία Σακοράφα, θα είναι για πάντα, τα μόνιμα φωτεινά παραδείγματα για όλες τις μελλοντικές γενιές”. Με τη φράση αυτή ο Δήμαρχος Τρικκαίων Νίκος Σακκάς, κάλεσε τους δύο πρωταθλητές και αποκάλυψαν  μαζί την πινακίδα με τα ονόματά τους στην πρόσοψη του Δημοτικού Σταδίου Τρικάλων.

 

 

Σακκάς: «Στην ψυχή όλων μας»

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος εστίασε σε τρία δεδομένα: – στη σημασία της επίτευξης των παγκόσμιων ρεκόρ από τους δύο τρικαλινούς αθλητές – στην ουσία του αθλητισμού- στην παραδειγματική χροιά των επιτευγμάτων τους για τη νεολαία.
“Το κατόρθωμά τους, είναι χαραγμένο στην ψυχή όλων των Τρικαλινών. Είτε εκείνα τα χρόνια έβλεπαν, μάθαιναν, διάβαζαν για τα ρεκόρ, είτε ακόμη και τώρα γνωρίζουν, τι συνέβη στις 24 Οκτωβρίου 1970 και στις 26 Σεπτεμβρίου 1982 . Η Σοφία και ο Χρήστος, τα δικά μας τρικαλινά παιδιά, ξεπερνώντας τις μύριες όσες δυσκολίες, στάθηκαν στην κορυφή του Ολύμπου και κοίταξαν κάτω, εδώ, στο Δημοτικό Στάδιο Τρικάλων. Και οι δύο, στη συνέχεια της ζωής τους απέδειξαν ότι η άθληση δεν είναι μόνο ο αγώνας. Είναι η κοινωνική προσφορά, είναι η ενεργή συμμετοχή στα κοινά, είναι η έγνοια για το καλύτερο για τη νεολαία, είναι η προσπάθεια να μεταλαμπαδευτεί το φως της προσπάθειας, του αγώνα, της νίκης”  κατέληξε ο Δήμαρχος.

 

 

Σακοράφα: «Να γραφτούν  κι άλλα ονόματα»

Εμφανώς συγκινημένη για την πρωτοβουλία του Δήμου η Σοφία Σακοράφα αρχικώς ξεκαθάρισε: “Ό,τι έγινα, έγινα από τους εθελοντές. Αφιερώνω κάθε γραμμή από την εικόνα (φιλοτεχνήθηκε γκράφιτι με τις εικόνες των δύο αθλητών) σε αυτούς”.
Χαρακτήρισε τον ιστορικό Γυμναστικό Σύλλογο Τρικάλων ως “μήτρα γέννησης μεγάλων και πολλών αθλητών, που έκανε τα Τρίκαλα πόλη του αθλητισμού”. Αναφέρθηκε ονομαστικά στα αείμνηστα στελέχη του ΓΣΤ, Γιώργο Τούφα και Αλέκο Πιτυρίγκα “που κράτησαν  ψηλά τον Σύλλογο, με δημιουργία γυναικείων τμημάτων”, τόνισε ότι το Στάδιο που φέρει και το όνομά της, έχει “ τη θετική αύρα των ανθρώπων. Ελπίζω κάποια στιγμή ότι δε θα υπάρχει χώρος να γραφτούν κι άλλα ονόματα δίπλα στα δικά μας”. Ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Τρικκαίων “από καρδιάς για τη μεγάλη τιμή”, χαρίζοντας το αγαπημένο της ακόντιο στο Δημοτικό Ιστορικό Αθλητικό Μουσείο των Τρικάλων.

 

Παπανικολάου: «Αυτό ήταν το δικό μου όχημα»

Συγκινημένος εμφανίστηκε και ο  Χρήστος Παπανικολάου, που πέρα από το ρεκόρ ήταν 4ος στους Ολυμπιακούς αγώνες του Μεξικού το 1968. Ο ίδιος έφερε και παρουσίασε στην εκδήλωση το  σιδερένιο κοντάρι, που  κοσμεί το Μουσείο και ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι “ο κάθε ένας έχει το όχημα που κινείται καθημερινά. Εγώ σήμερα σας παρουσιάζω το δικό μου όχημα που μου δόθηκε από τον σύλλογο”. Ο 82χρονος βετεράνος έπλεξε ομοίως το εγκώμιο του Γυμναστικού Συλλόγου Τρικάλων, που “πίστεψε σε μένα, με στήριξε ψυχολογικά με έκανε να πιστέψω ότι έχω υψηλούς στόχους καθημερινά”. Ο Χρ. Παπανικολάου χαρακτήρισε ευγενή κίνηση με  “ευαισθησία και εκτίμηση” την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ολοκλήρωσε την ομιλία του με σαφείς λέξεις: “Τρίκαλα αγαπημένη μου πόλη».

 

Χαιρετισμοί επισήμων

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο  Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου σημειώνοντας μάλιστα πως όλοι είναι περήφανοι για αυτούς τους μεγάλους πρωταθλητές και η  πόλη αποδίδει τιμές στους ανθρώπους που έγραψαν ιστορία σηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία.
Η βουλευτής Μαρίνα Κοντοτόλη στο δικό της χαιρετισμός ανέφερε : “Τα μεγάλα, παγκόσμια αστέρια του αθλητισμού, έκαναν τον τόπο μας παγκοσμίως γνωστό και εμάς υπερήφανους. Ως πρώην αθλήτρια, εμπνεύστηκα από εσάς. Ευχαριστούμε που μας κάνατε υπερήφανους”.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας ανέφερε ρήση, για την ανάγκη να τιμώνται εν ζωή όσοι προσέφεραν, ενώ προανήγγειλε εκδήλωση βράβευσης Θεσσαλών και, βεβαίως, τρικαλινών αθλητών/τριών από την Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων Γιώργος Ηλιάδης τόνισε πως η εκδήλωση αφορά σε μια αυτονόητη τιμή από την πλευρά του Δήμου Τρικκαίων στους κορυφαίους αθλητές και αναφέρθηκε στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του Σταδίου, προκειμένου αυτό να καταστεί φυτώριο αθλητών.
Παραστατικός στην ομιλία του ήταν ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης  στο Δημοτικό Συμβούλιο Γιώργος Καΐκης, και θύμισε τον πάταγο που έκαναν τα ρεκόρ την περίοδο που επιτεύχθηκαν, τη σημασία των Τρικάλων ως αθλητικής πόλης και χαρακτήρισε τις στιγμές ως συγκλονιστικές και αξέχαστες.

Τέλος ο επί χρόνια προπονητής του ΓΣΤ κ. Δημήτρης Σιούλας, ξεδίπλωσε την ιστορία των δύο αθλητών, μέσα από φορτισμένο συναισθηματικά λόγο, αναφέρθηκε στην 128χρονη ιστορία του πρώτου Τρικαλινού συλλόγου στον στίβο, που συνδέθηκε άρρηκτα με την πορεία των Χρήστου Παπανικολάου και Σοφίας Σακοράφα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πολιτισμού Σωτήρης  Σουλούκος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Σάκης Ξάφος, Θανάσης Τσιάρας, Δημήτρης Δαλαμάγκας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Μπέτυ Χατζηγάκη και Ντίνος Μπάρδας, ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας Σπύρος Αγναντής και πολλοί βετεράνοι αθλητές-τριες του  Τρικαλινού Στίβου.

 

 

Το ρεκόρ του Παπανικολάου

 

Το Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 1970, ήταν η μεγάλη μέρα για τον Χρήστο Παπανικολάου και τον ελληνικό Στίβο. Ο ΣΕΓΑΣ διοργάνωσε στο παλιό στάδιο (τότε) “Καραϊσκάκη”, ένα μίτινγκ, μεταξύ των μικτών ομάδων Αθήνας-Βελιγραδίου. Περίπου 10.000 φίλαθλοι συγκεντρώθηκαν για να παρακολουθήσουν, ουσιαστικά, την προσπάθεια του Τρικαλινού να πετύχει παγκόσμιο ρεκόρ. Ήδη στα 4,40 μέτρα, είχε ολοκληρώσει τις προσπάθειές του ο δεύτερος του αγωνίσματος και ο  Χρήστος Παπανικολάου ξεκίνησε από τα 5 μέτρα, που πέρασε με μεγάλη ευκολία, όπως και τα 5,20 μέτρα. Στη συνέχεια  ζήτησε να μπει ο πήχης στα 5,47 μέτρα, , το πέρασε και όταν οι κριτές ξαναμέτρησαν  το ύψος διαπίστωσαν πως η επίδοση του αθλητή του ΠΑΟ (ανήκε τότε στον παναθηναϊκό) ήταν στα 5,49 μέτρα κι έτσι ο Παπανικολάου έγινε ο πρώτος Έλληνας αθλητής που πετυχαίνει κάτι τέτοιο!

 

Η παγκόσμια βολή της Σοφίας

Πριν από 42 χρόνια….

Ήταν απόγευμα Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου 1982, όταν κατά την διάρκεια της 3ης ημέρας του πανελληνίου Πρωταθλήματος στίβου στα Χανιά (σ.σ. η διοργάνωση είχε μετατεθεί λόγω του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το καλοκαίρι στο ΟΑΚΑ), διεξήχθη ο τελικός του ακοντισμού. Και η νυν πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, «εκτόξευσε» το ακόντιο της στα 74 μέτρα και 20 εκατοστά, σημειώνοντας αυτήν την σπουδαία επίδοση, που την έφερε στην κορυφή του κόσμου.

Η Σακοράφα, η οποία σε όλη της καριέρα δεν άλλαξε φανέλα και αγωνιζόταν με τα «χρώματα» του ΓΣ Τρικάλων, άρχισε τον αγώνα με βολή στα 66.58μ και συνέχισε με 61.82μ στη δεύτερη προσπάθεια και 65.72μ στην τρίτη. Η ιστορική ρίψη, ήταν η τέταρτη, με την οποία το ακόντιό της προσγειώθηκε στα 74.20μ σκορπίζοντας τον ενθουσιασμό στους φιλάθλους των Χανίων, οι οποίοι είχαν κατακλύσει το στάδιο «Έλενα Βενιζέλου»

 

 

Σχετικές δημοσιεύσεις